Reisadvies Myanmar (Birma)

Myanmar reisadvies

Myanmar is een bijzonder land dat door steeds meer reizigers ontdekt wordt. Sinds 2011 is het mogelijk om naar Myanmar te kunnen reizen en heeft u de mogelijkheid om dit interessante land met de vele bezienswaardigheden te kunnen bezoeken.

Voorafgaand aan uw reis adviseren wij altijd om goed het reisadvies te lezen, zodat u weet waar u rekening mee moet houden en welke adviezen er zijn voor een fijn en veilig verblijf in Myanmar.

Reisadvies voor Myanmar met betrekking tot het COVID-19 virus

Belangrijke update 03-06-2020

Voor Myanmar geldt een code oranje vanwege de uitbraak van het COVID-19 virus. Reis dus enkel naar dit land wanneer het noodzakelijk is. Tot 15 juni 2020 ligt het commerciële vliegverkeer voor personen stil. Het kan dus zijn dat u tijdelijke in-en uitreisbeperkingen kunt ondervinden. Neem voor meer informatie contact op met uw luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie.

Welke maatregelen treft Myanmar rondom het Coronavirus?

De overheid van Myanmar roept mensen op om zoveel mogelijk thuis te blijven en alleen het huis te verlaten voor de noodzakelijke boodschappen en medische verzorging. De Myanmarese overheid heeft besloten dat commerciële personenvluchten tot minimaal 15 juni uitgesteld worden. Er zijn nog enkele speciaal georganiseerde repatriëringsvluchten om gestrande reizigers op te halen. Voor iedereen geldt vanaf het moment van aankomst een verplichte 21-daagse quarantainemaatregel.

Kan ik nog een visum voor Myanmar aanvragen?

Sinds 20 maart 2020 neemt Myanmar tijdelijk geen visumaanvragen meer in behandeling. Myanmar hoopt 15 juni weer te beginnen met de aanvragen en per 1 juli weer volledig te kunnen functioneren. U kunt echter altijd uw visumaanvraag bij ons indienen, wij gaan direct voor u aan de slag wanneer Myanmar weer visumaanvragen in behandeling neemt. Als u een visumaanvraag bij ons indient vragen wij u bij het invullen van uw aankomstdatum rekening te houden met de maatregelen omtrent de Covid-19 uitbraak. 

Het visum voor Myanmar is 90 dagen geldig vanaf de uitgiftedatum. Binnen deze periode mag u, afhankelijk van het door u gekozen visum, maximaal 28 dagen (toerisme visum) of 70 dagen (zakelijk visum) in Myanmar verblijven.

Heeft u al een visum voor Myanmar (aangevraagd), maar is het door de maatregelen tegen het coronavirus voor u niet mogelijk om dit visum te gebruiken? Voor reeds uitgegeven visums kan geen geld teruggestort worden. Ook kan er geen restitutie plaatsvinden voor een visumaanvraag die al ter controle bij de overheid ligt. Is uw aanvraag nog niet ingediend bij de Myanmarese overheid? Neem dan contact met ons op over de annulering van uw visumaanvraag.

Kan er nog van of naar Myanmar gereisd worden?

Nee, tot 15 juni 2020 zijn alle vluchten naar Myanmar opgeschort of geannuleerd. Houd er rekening mee dat na het verstrijken van 15 juni deze maatregel kan worden verlengd. Enkele repatriëringsvluchten worden nog toegestaan. Neem contact op met uw luchtvaartmaatschappij om te informeren naar de laatste ontwikkelingen hierover.

Hoe blijf ik op de hoogte van de verdere ontwikkelingen in Myanmar?

De rijksoverheid adviseert Nederlanders in het buitenland zich aan te melden en te registreren bij de ambassade. Tijdens het indienen van een visumaanvraag kunt u er in het aanmeldformulier voor kiezen dat wij uw registratie regelen. Dit doet u door het selectievakje onder het kopje Ambassaderegistratie aan te vinken. Wanneer u uw reis registreert bij de ambassade wordt u op de hoogte gebracht wanneer bijvoorbeeld de veiligheidssituatie van het land veranderd.

Welke preventieve maatregelen kan ik treffen?

Het is belangrijk om de volgende gezondheidsadviezen op te volgen om besmetting en verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te voorkomen:

  • Heeft u koorts (hoger dan 38 graden) in combinatie met een luchtweginfectie? Neem dan telefonisch contact op met uw dokter.
  • Was regelmatig uw handen met zeep en schud elkaar niet meer de hand.
  • Snuit uw neus in wegwerpzakdoeken.
  • Hoest of nies in uw elleboog.
  • Ga alleen naar buiten wanneer dit noodzakelijk is.
  • Houd 1,5 meter afstand van anderen.
  • Kom niet met ongewassen handen in contact met uw slijmvliezen.
  • Vermijd het aanraken van uw gezicht met ongewassen handen.

De gezondheidszorg in Myanmar is slecht. Uw basiszorgverzekering dekt meestal de behandelingskosten van een dokter of ziekenhuis. Echter in het buitenland kan een behandeling vele malen duurder uitvallen, waarvoor u zich dan extra dient te verzekeren. Controleer uw reis- en zorgverzekering daarom zorgvuldig voor vertrek.

Dit zijn de Corna meld- en contactnummers in Myanmar

  • Public Health Emergency Operation: 067 3420268
  • Yangon Regional Department of Public Health: 09 449001261 en 09 794510057
  • Mandalay Regional Department of Public Health: 09 2000344 en 09 43099526
  • Yangon Airport Health Quarantine Unit: 09799983833

Algemeen reisadvies Myanmar

Code rood - Niet reizen

Rakhine
Er zijn veel gewelddadige conflicten in het noorden van de staat Rakhine, waardoor er een code rood van kracht is voor dit gebied. Door spanningen tussen de moslims en boeddhisten zijn er voornamelijk in de hoofdstad Sittwe veel geweldsincidenten. Als gevolg van het oplopen van de spanningen zijn er in 2017 meer dan 650.000 Rohingya’s naar Bangladesh gevlucht.

Chin
In het zuiden van de staat Chin zijn er gewapende etnische groepen actief aan de grens met de staat Rakhine en Bangladesh.

Kachin
Uit de staat Kachin vluchten veel mensen weg. Dit komt doordat er gewapende gevechten plaatsvinden tussen etnische groepen en het leger van Myanmar. Reis dus niet naar de staat Kachin en alleen wanneer noodzakelijk naar de steden Myitkyina, Bhamo en Putao.

Shan
In het noorden van de staat Shan vinden regelmatig gewapende gevechten plaats tussen etnische groepen en het leger. Deze gevechten kunnen soms gevaarlijk dicht in de buurt van toeristische bestemmingen komen zoals bijvoorbeeld de stad Hsipaw. Reis daarom alleen als het noodzakelijk is naar de steden Lashio en Hsipaw. Maak gebruik van ervaren gidsen en blijf altijd op de hoofdwegen/paden in deze gebieden.

Gouden driehoek
De gouden driehoek wordt gevormd door drie gebieden; Laos, Thailand en de staat Shan. In deze gebieden (die samen de gouden driehoek vormen) zijn veel drugsbendes actief.

Code oranje - Alleen noodzakelijk reizen

Grensgebied met Thailand
In het grensgebied van Myanmar met Thailand is het onrustig. Er is een staakt-het-vuren tussen het leger van Myanmar en meerdere gewapende groeperingen, desondanks blijft het gebied onrustig en vinden er nog geweldsincidenten plaats. Wanneer onrust toeneemt kunnen grensovergangen tijdelijk gesloten worden tussen de gebieden.

Grensgebied met India
Er zijn gewapende etnische groepen actief in het grensgebied tussen Myanmar en India. Ga daarom uitsluitend naar dit gebied wanneer het noodzakelijk is.

Grensgebieden
Als u genoodzaakt bent om naar of door dit gebied te reizen moet u altijd oppassen. In grensgebieden liggen veel explosieven en nog functionele landmijnen. Wijk nooit af van de hoofdweg.

Let op, in gebieden met een code rood en oranje kan de ambassade u niet tot moeilijk van dienst zijn.

Grensovergangen

Niet alle grensovergangen zijn standaard geopend. Het kan voorkomen dat er plotseling een grens gesloten wordt zonder waarschuwing. Wanneer u van plan bent om over de grens te reizen is het handig om navraag te doen bij uw hotel of bij de lokale autoriteiten over welke grensovergangen open zijn.

Demonstraties

Door het gehele land komen regelmatig politieke demonstraties voor. De demonstraties kunnen gewelddadig worden, blijf daarom uit de buurt en meng u er niet in. Mocht u toch onverwacht in een demonstratie terechtkomen, volg dan altijd de instructies op van de lokale autoriteiten.

Natuurrampen

Overstromingen
Van juni tot en met oktober is het regenseizoen in Myanmar. Er vallen zware regenbuien in deze periode waardoor overstromingen ontstaan en wegen al snel onbegaanbaar kunnen worden. Volg de weerberichten in de media wanneer u in deze periode naar Myanmar reist.

Tropische stormen en tornado’s
Myanmar kan worden geteisterd door tropische stormen en tornado’s in de periode van april tot en met oktober.

Aardbevingen
Houdt u er rekening mee dat er regelmatig aardbevingen voorkomen in Myanmar. Deze aardbevingen kunnen grote schade aanrichten.

Vervoer

Wegen
Het wegennet in Myanmar is beperkt, ook is de kwaliteit van de wegen niet wat u gewend bent in Nederland.

Openbaar vervoer
De spoorwegen in dit land zijn vaak slecht onderhouden. Alleen tussen de grote steden rijden betrouwbare busmaatschappijen. Het is dus zaak goed op te letten als u buiten deze gebieden gebruik maakt van bussen. Door overstromingen kunnen wegen al snel onbegaanbaar worden en bruggen en wegen beschadigd raken.

Vliegverkeer
In het binnenland is het normaal dat luchtvaartmaatschappijen zich moeten houden aan bepaalde veiligheidsmaatstaven. Het is echter niet bekend of de luchthavens van Myanmar zich ook aan dezelfde (binnenlandse) veiligheidsregels houdt en daarom is het onduidelijk of de luchthavens veilig en in goede conditie zijn.

Noodnummers

Heeft u direct hulp nodig? De lokale alarmnummers zijn:

  • Ambulance: 379 991, 378 479
  • Brandweer: 191
  • Politie: 199
  • Toeristenpolitie: 09 515 9494

Sla deze nummers op in uw mobiele telefoon zodat u in direct kunt handelen in een noodsituatie. Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken zodat u beter vindbaar bent.

Tot slot een aantal tips voor uw vertrek

Onze manier van samenleven kan erg verschillen van het samenleven in andere landen. Elk land kent zijn eigen gebruiken, wetten en gedragsregels. Deze verschillen komen o.a. tot uiting in kledingvoorschriften, drankgebruik en seksuele oriëntatie. Myanmar heeft zoals elk ander land haar eigen ongeschreven regels en gewoonten.

Seksuele geaardheid
Homoseksualiteit wordt in Myanmar niet geaccepteerd, dit geldt zowel voor inwoners als buitenlanders.

Drugs
In Myanmar is het bezit, gebruik of handel strafbaar. Zelfs het bezit van kleine hoeveelheden drugs kan zwaar bestraft worden.

Foto’s
Van militairen, politie of demonstraties mogen geen foto’s of opnames gemaakt worden.

Cultuurverschil
Uit geen openlijk kritiek op het boeddhistisch geloof. Myanmar is een streng boeddhistisch land waardoor onfatsoenlijk gedrag kan leiden tot een gevangenisstraf. Het hebben van een Boeddha tatoeage is strafbaar en kan lijden tot arrestatie of onmiddellijk landuitzetting. Draag daarom bedekkende kleding wanneer u zelf een tatoeage van een Boeddha heeft.

Ook de aanschaf van Boeddha beelden of afbeeldingen voor commerciële doeleinden kunnen niet altijd goed vallen. Wees terughoudend met de aanschaf hiervan.

Visum Myanmar (Birma)