Reisadvies Cambodja

Reisadvies voor reizen naar Cambodja

Om goed voorbereid op reis te gaan is het verstandig om uzelf op de hoogte te brengen van de reisadviezen voor Cambodja. Op deze pagina vindt u adviezen naar aanleiding van de maatregelen welke Cambodja heeft getroffen om de verspreiding van het coronavirus te beperken, maar ook algemene adviezen voor uw reis naar Cambodja, zoals de omgang in het verkeer, natuurrampen en welke noodnummers u kunt bereiken mocht dit nodig zijn. Een pagina bomvol informatie en adviezen om uw verblijf zo aangenaam en probleemloos mogelijk te laten verlopen.

Reisadvies met betrekking tot het Coronavirus

Belangrijke update 17-06-2020

Voor het land Cambodja is code oranje van kracht, wat inhoudt dat enkel hoogst noodzakelijke reizen nog worden toegestaan. Een visum moet in dit geval zelf worden geregeld via de ambassade. Sinds 8 juni zijn de reisvoorwaarden voor Cambodja aangepast. Reizigers kunnen in- en uitreisbeperking ondervinden door de maatregelen. Informeer daarom altijd bij uw reisorganisatie en/of luchtvaartmaatschappij over uw reismogelijkheden.

Welke maatregelen treft Cambodja m.b.t. het COVID-19 virus?

De grenzen met Thailand en Vietnam zijn gesloten. Verder zijn alle sociale samenkomst gelegenheden en scholen voor onbepaalde tijd gesloten.

Reist u in de periode dat deze maatregelen van kracht zijn toch naar Cambodja, houd er dan rekening mee dat u na aankomst verplicht bent om de eerste 14 dagen in quarantaine te verblijven. Bij de aankomst in Cambodja wordt er een COVID-19 test afgenomen. Op basis van de uitslag wordt bepaald waar de 14 dagen quarantaine plaats zullen vinden. Reist u met een groep en verblijft u allen in dezelfde accommodatie, dan dienen alle reizigers negatief te testen op het coronavirus. U mag dan gedurende de quarantaine periode in de geplande accommodatie verblijven.

Testen één of meerdere reizigers positief op het coronavirus, dan wijst de staat voor de gehele groep een centrum aan waar men tijdens de quarantaineperiode moet verblijven. U dient altijd de aanwijzingen van de Cambodjaanse autoriteiten op te volgen.

Er zijn bepaalde reisrestricties van kracht:

 • U dient in het bezit te zijn van een geldig visum uitgegeven door de Cambodjaanse ambassade (let op, e-visums vallen hier niet onder);
 • U heeft een doktersverklaring waarin staat vermeld dat u negatief scoort op de aanwezigheid van het COVID-19 virus. De verklaring mag niet ouder dan 72 uur zijn op het moment van uw vertrek naar Cambodja;
 • Bewijs van uw medische verzekering, de verzekering dient minimaal USD 50.000 aan eventuele medische kosten te kunnen dekken.

Vanaf 1 juli zijn alle buitenlanders verplicht om zich te registreren via de ‘FPCS-GDI’ App (vindbaar in de App Store en Google Play). Hetzelfde geldt voor buitenlanders met een permanent verblijf in Cambodja.

Kan ik een visum voor Cambodja aanvragen?

Momenteel worden visumaanvragen voor Cambodja niet in behandeling genomen. Ligt uw reis verder in de toekomst? Dan is het natuurlijk altijd mogelijk om uw visumaanvraag voor Cambodja alvast bij ons in te dienen. Wanneer u een visumaanvraag indient, vragen wij u bij het invullen van uw aankomstdatum rekening te houden met de maatregelen omtrent de Covid-19 uitbraak. 

Het visum voor Cambodja is 90 dagen na uitgifte geldig. Binnen deze periode kunt u naar Cambodja afreizen en hier maximaal 30 dagen verblijven.

Heeft u al een visum (aangevraagd), maar is het door de maatregelen tegen het coronavirus voor u niet mogelijk om dit visum te gebruiken? Voor reeds uitgegeven visums kan geen geld teruggestort worden. Ook kan geen restitutie plaatsvinden voor een visumaanvraag die al ter controle bij de overheid ligt. Is uw aanvraag nog niet ingediend bij de overheid? Neem dan contact met ons op over de annulering van uw visumaanvraag.

Help! Mijn visum verloopt en ik kan Cambodja niet verlaten, wat moet ik doen?

Als u het land niet kunt verlaten vanwege de uitbraak van het Coronavirus, dan wordt uw visum automatisch verlengd tot nader order. Ook is aangekondigd dat u vrijgesteld wordt van eventuele visumboetes als gevolg van overschrijding van uw toegestane verblijfsduur totdat u Cambodja kunt verlaten.

Wat kan ik zelf doen om zo snel mogelijk thuis te komen?

Contacteer uw luchtvaartmaatschappij, ook als uw vlucht is geannuleerd. Zij kunnen u misschien een alternatief bieden. Het volgende wat u kunt doen is verblijven in het gebied van Phnom Penh, hier vertrekken alle internationale vluchten. Mocht er bij uw luchtvaartmaatschappij plotseling een vlucht beschikbaar zijn dan kunt u meteen naar het vliegveld. Momenteel zijn er geen repatriëringsvluchten geregeld.

Hoe blijf ik op de hoogte van de verdere ontwikkelingen in Cambodja?

Verblijft u in Cambodja en heeft u hulp of advies nodig omtrent uw reis en/of verblijf, dan kunt u bellen met het callcenter van het Ministerie van Buitenlandse Zaken via +31 247 247 247. Zij helpen u graag en zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.

Volgt u voor de laatste ontwikkelingen in Cambodja de lokale media of neem contact op met de Nederlandse ambassade in Cambodja.

Heeft u een reis naar Cambodja gepland? Dan kunt u er voor kiezen om zich te laten registreren bij de ambassade. U wordt dan tijdens uw verblijf door de Nederlandse overheid per e-mail of sms geïnformeerd wanneer de veiligheidssituatie in Cambodja verandert. In het aanvraagformulier kunt u er voor kiezen om deze registratie door ons te laten verzorgen. Hiervoor dient u het vakje onder het kopje Ambassade registratie aan te vinken.

Preventieve maatregelen kunt u zelf kunt treffen

Het is belangrijk om de volgende gezondheidsadviezen op te volgen om besmetting en verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te voorkomen:

 • Heeft u koorts (hoger dan 38 graden) in combinatie met een luchtweginfectie? Neem dan telefonisch contact op met uw dokter.
 • Was regelmatig uw handen met zeep en schud elkaar niet meer de hand.
 • Snuit uw neus in wegwerpzakdoeken.
 • Hoest of nies in uw elleboog.
 • Ga alleen naar buiten wanneer dit noodzakelijk is.
 • Houd 1,5 meter afstand van anderen.
 • Kom niet met ongewassen handen in contact met uw slijmvliezen.
 • Vermijd het aanraken van uw gezicht met ongewassen handen.

Algemeen reisadvies Cambodja

Onveilig gebied

Platteland
Pas op wanneer u in Cambodja op het platteland bent, er liggen namelijk nog functionerende landmijnen verspreid over het land. Dit is vooral het geval in grensgebieden met buurlanden. Als u waarschuwingsborden ziet negeer deze niet, keer om en betreed dit gebied niet.

Grens met Thailand
Gaat u een bezoek brengen aan de provincies Preah Vihear en Oddar Meanchey? Wees dan alert, grenzen zijn slecht aangegeven in het grensgebied met Thailns. Volg daarom altijd de instructies

van de lokale autoriteiten op. Voornamelijk rondom de tempels van Preah Vihear, Ta Krabei en Ta Moan zijn grenzen slecht aangegeven. Extra waakzaamheid is hier dus geboden.

Omdat de veiligheidsrisico’s afwijken van wat u misschien in Nederland gewend bent is het belangrijk extra alert te zijn in Cambodja.

Let op, in gebieden met een code rood of oranje kan de ambassade u niet tot moeilijk van dienst zijn.

Criminaliteit en demonstraties

Er komt vooral zogenaamde kleine criminaliteit voor in Cambodja, zoals berovingen en zakkenrollen. Het komt ook voor dat dieven op motorfietsen tassen stelen, dit wordt ook wel “bag snatching” genoemd. Er worden regelmatig gewapende overvallen gepleegd in de provincie Sihanoukville. Houd daarom rekening met de volgende voorzorgsmaatregelen voor uw eigen veiligheid:

 • Laat waardevolle onvervangbare sieraden en horloges thuis;
 • Bewaak uw bagage, verlies deze niet uit het oog of buiten handbereik;
 • Het wordt nadrukkelijk afgeraden om na zonsondergang uw woonvoorziening te verlaten, ook niet om verder te reizen;
 • Wees alert wanneer u overdag over straat gaat, overdag komen de meeste berovingen voor;
 • Probeer grote mensenmassa’s te vermijden;
 • Blijf weg van sloppenwijken;
 • Draag geld en andere belangrijke documenten onopvallend op uw lichaam mee;
 • Bewaar dingen die u niet direct nodig heeft zoals uw paspoort, vliegticket en geld op een veilige plek;
 • Als u wordt overvallen is het belangrijk om geen verzet te bieden tegen de berovers, dit lijdt namelijk vaak tot meer geweld.

Politieke demonstraties in Cambodja kunnen gewelddadig worden. Ook zijn er regelmatig spanningen tussen Chinese toeristen en de lokale bevolking. Wees dus op uw hoede en blijf uit de buurt van demonstraties en grote groepen mensen.

Verkeer

In Cambodja zijn de openbare wegen onveilig. Verkeersregels worden vaak niet nageleefd en het wegennet is verouderd en slecht onderhouden. Ook zijn de wegen vaak niet verlicht en doen weggebruikers ook vaak hun verlichting niet aan in het donker. Pas daarom extra op wanneer u na zonsondergang in het verkeer deelneemt. Om deel te kunnen nemen aan het verkeer dient u te beschikken over een geldige verzekering en een internationaal rijbewijs. Draag een helm als u een fiets of motor huurt.

Natuurrampen

Van juni tot en met oktober is het regenseizoen in Cambodja. Door de hevige regenval kunnen er overstromingen ontstaan. Hierdoor kunnen wegen onbegaanbaar worden en sommige gebieden onbereikbaar. Vooral laagvlaktes worden zwaar getroffen zoals de provincies Siem Reap, Kompong Thom en Kratie. Als u in deze periode naar Cambodja reist is het verstandig om het nieuws in de gaten te houden om op de hoogte te blijven van de lokale situatie.

Pas op bij gebruik van het openbaar vervoer. Bussen en motortaxi’s zijn vaak slecht onderhouden. Stap niet in een voertuig waarvan u twijfelt aan het onderhoud of de rijvaardigheid van de bestuurder.

Noodnummers

Verkeert u in een noodgeval? Bel dan meteen met een van de volgende lokale alarmnummers.

 • Algemeen alarmnummer: 117
 • Ambulance: 119
 • Brandweer: 118, 666
 • Toeristen politie: 012 40 24 24
 • Politie: 012 99 99 99

Sla deze nummers op in uw mobiele telefoon zodat u direct kan handelen in geval van nood. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Volg altijd de instructies op van de lokale autoriteiten wanneer zich een noodsituatie voordoet.

Tot slot een aantal tips

Vrijwilligerswerk in weeshuizen
Het wordt afgeraden om vrijwilligerswerk te verrichtten in weeshuizen. Het kan namelijk zijn dat u hierdoor onbedoeld een negatieve organisatie in stand houdt. Weeshuizen zijn namelijk vaak een verdienmodel. Kinderen worden bij hun ouders weggelokt met de belofte van onderwijs en een betere verzorging om vervolgens doorverkocht te worden aan weeshuizen. Weeshuizen staan bekend om uitbuiting, kindermishandeling, seksueel misbruik en kunnen vervolgens eindigen in de mensenhandel.

Drugs
Bezit, gebruik of handel van drugs wordt zwaar bestraft in Cambodja. Zelfs voor het bezit van een kleine hoeveelheid drugs kunnen lange gevangenisstraffen worden opgelegd.

Seksuele geaardheid
Homoseksualiteit wordt over het algemeen niet geaccepteerd in Cambodja.

Uitnodigingen van onbekende
Als onbekende mensen u uitnodigen ga hier dan niet op in. Het kan voorkomen dat u gedwongen wordt om bijvoorbeeld met geld te gokken of dat men u dwingt om geld te pinnen.

Misdaad melden
Om een melding van misdaad aan te geven moet u vooraf bij de lokale politie informeren bij welk politiebureau u de melding kunt doen.

Mening uiten van politieke voorkeur
Het is niet verstandig om uw politieke mening of voorkeur te uiten, hetzelfde geldt voor uw mening over de lokale cultuur.

Belangrijke documenten
Maak voor uw vertrek altijd een kopie van uw paspoort, rijbewijs en andere belangrijke documenten. Bewaar deze kopieën wel online - bijvoorbeeld op uw telefoon - zodat alleen u bij deze documenten kunt en uw kopieën niet gestolen kunnen worden.