Reisadvies Egypte

Reisadvies Egypte

Let op: belangrijke update coronavirus. Vanwege de wereldwijde uitbraak van het coronavirus heeft Egypte maatregelen getroffen. Deze corona maatregelen hebben invloed op het reisadvies en uw visumaanvraag in 2021. Bekijk alles wat u moet weten over het reizen naar Egypte en de corona maatregelen voordat u het visum aanvraagt.

Ga direct naar gebieden in Egypte met: 

Veelgestelde vragen actueel reisadvies Egypte

In deze bijzondere tijd is het extra belangrijk om goed op de hoogte te zijn van het reisadvies voor Egypte. E-visums.nl heeft de belangrijkste adviezen en informatie over reizen naar Egypte voor u op een rijtje gezet. 

Kan ik naar Egypte vliegen in 2021?

Ja, het is momenteel mogelijk om naar Egypte te vliegen. Echter is momenteel het reisadvies - vanwege het coronavirus - om alleen te reizen indien noodzakelijk. Een vakantie wordt niet gezien als een noodzakelijk reis. Ook dient u er rekening mee te houden dat u bij terugkomst in Nederland moet beschikken over een negatieve Covid-19 test die niet ouder dan 72 uur mag zijn. U wordt tevens gevraagd om 10 dagen in thuisquarantaine te gaan na een bezoek aan Egypte. 

Wanneer gaat Egypte weer open voor toeristen?

Het reisadvies om niet naar Egypte te reizen is afgegeven door de Nederlandse overheid. Zo lang dit reisadvies geldt wordt geadviseerd om alleen te reizen indien noodzakelijk (code oranje). Ondanks dat het wordt afgeraden is het wel mogelijk om als toerist Egypte te bezoeken. Zo gaan er momenteel vluchten naar Egypte vanaf onder andere luchthaven Amsterdam Schiphol. U dient wel te beschikken over een geldig visum en een paspoort dat minimaal nog 6 maanden geldig is.

Reisadvies Egypte via het Ministerie van Buitenlandse Zaken

Kan ik een visum voor Egypte aanvragen?

Via onze website kunt u een visum Egypte aanvragen. Houd met het uitkiezen van uw vertrekdatum rekening met de corona maatregelen die Egypte heeft getroffen. Wij kunnen uw visumaanvraag indienen, maar het is niet zeker of er een visum wordt afgegeven. Er geldt momenteel geen inreisverbod voor Egypte.

Ik heb al een visum voor Egypte. Is deze nog geldig?

Beschikt u al over een visum voor Egypte? Het visum voor Egypte is 90 dagen geldig vanaf het moment van uitgifte. Binnen deze 90 dagen kunt u naar Egypte reizen en maximaal 30 dagen verblijven. Uw visum blijft ook tijdens een eventueel reisverbod geldig. Echter is het dan niet mogelijk om Egypte in te reizen. Voor een reeds afgegeven visum kan helaas geen restitutie plaatsvinden. Hetzelfde geldt voor een visumaanvraag die al ter controle ligt bij de overheid. Controleer voorafgaand uw visumaanvraag het huidige reisadvies voor Egypte en of reizen naar Egypte mogelijk is.

Disclaimer: uiteraard is er veel onduidelijkheid omwille van het coronavirus. Informatie kan zich te allen tijde veranderen. Houd er daarom rekening mee dat de door ons verstrekte informatie niet altijd actueel kan zijn. Op het moment is de door ons verstrekte informatie gebaseerd op beschikbare bronnen zoals het RIVM en het ministerie van Buitenlandse Zaken. Aan de door ons verstrekte informatie kunnen geen rechten ontleend worden. Meer informatie over Egypte en de coronamaatregelen leest u hier.

Algemeen reisadvies voor Egypte

Let op: het reisadvies voor Egypte in 2021 is zorgvuldig samengesteld. Wij baseren onze informatie op het advies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Wij dragen echter geen verantwoordelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door het opvolgen van het reisadvies. Het motto is en blijft dat u zelf verantwoordelijk bent voor uw eigen veiligheid. Zorg er dus voor dat u goed op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen op het gebied van het reisadvies voor Egypte.

In de onderstaande hoofdstukken leest u een aantal opmerkelijke zaken die u informeren over de veiligheid van een bezoek aan Egypte. 

Risicogebieden in Egypte

Ondanks de verbeterde veiligheid de afgelopen jaren in Egypte is er nog steeds een risico op terroristische aanslagen. Er geldt een negatief reisadvies (code rood) voor de onderstaande gebieden. Een reisadvies met code rood betekent dat de Nederlandse overheid u aanraadt niet naar deze gebieden te reizen.

Gebieden in Egypte met een negatief reisadvies (code rood)

  • Noord-Sinaï: in dit gebied is de veiligheid slecht door veel geweld en terrorisme. Het gaat met name om het gebied ten noorden van de steden Taba en Suez inclusief de weg die de steden verbindt. Het leger is actief in deze gebieden.

  • Grensgebied met Libië: in dit gebied wordt veel gesmokkeld, bijvoorbeeld wapens. Ook is er een hoog risico op ontvoering. Het is ook een gevaarlijk gebied door de onrustige situatie met Libië.

  • Hala’ib-driehoek: Sudan en Egypte hebben een conflict over Hala’ib-driehoek waardoor het zuid-oostelijke grensgebied onveilig is.

  • Bir Tawil: dit zuidelijke grensgebied wordt door zowel Egypte als Sudan opgeëist. Hierdoor is het gebied onveilig.

Het reisadvies voor de volgende gebieden is code oranje. Dit betekent dat u wordt aangeraden om alleen naar deze gebieden in Egypte te reizen wanneer noodzakelijk.

Gebieden in Egypte met negatief reisadvies m.u.v. noodzakelijke reizen (code oranje)

  • Woestijn ten westen van de Nijl: het leger is hier actief tegen criminele groeperingen.

  •  Zuid-Sinaï boven de St Katherine-Nuweiba road (Noorden)

Belangrijk om te weten: in de gebieden waar het reisadvies code rood of oranje afgegeven is kan de Nederlandse ambassade in Egypte u maar moeilijk of niet helpen.

Bestemmingen in Egypte met een veiligheidsrisico

Er zijn ook veiligheidsrisico's als u één van de volgende bestemmingen in Egypte wilt bezoeken:

  • Hoofdstad Caïro, Nijldelta en de stad Alexandrië

  • Steden Abu Simbel, Aswan en Luxor

  • Hotel resorts in Sharm-el-Sheikh

  • Excursies via de weg vanuit hotel resorts naar de kust van Luxor

  • Middellandse zeekust tot aan de stad Matruh

In verband met terroristische aanslagen is de weg van Hurghada naar Luxor in de nacht gesloten voor toeristen. Om overdag gebruik te mogen maken van deze weg moeten reisorganisaties van te voren om toestemming vragen bij de toeristenpolitie. Hotel resorts zijn over het algemeen goed beveiligd.

Veiligheidsrisico’s in Egypte

Voor bovenstaande gebieden en de weg naar Hurghada geldt geen negatief reisadvies. Echter is het wel belangrijk dat u op de hoogte bent van de veiligheidsrisico’s in deze gebieden. Meer informatie over de veiligheidsrisico’s in Egypte behandelen wij hieronder:

  • Terreur

  • Criminaliteit

  • Wegverkeer in grote steden

  • Seksueel misbruik

  • Protesten

Terreur

Het leger, de politie en de Egyptische autoriteiten zijn vaak de doelwit van aanslagen in Egypte. Blijf uit de buurt van veiligheidsdiensten en blijf alert bij overheidsgebouwen. Ook kerken en kloosters zijn de afgelopen jaren slachtoffer geworden van aanslagen, wees dus ook alert als u hier een bezoek aan wilt brengen. De laatste aanslag was op 4 augustus 2019 in Caïro. Hierbij werd een auto tot ontploffing gebracht door middel van explosieven. Bij deze aanslag zijn doden en gewonden gevallen. Op 19 mei 2019 vond er tevens een aanslag plaats in Caïro. Deze aanslag was gericht op een toeristenbus die in de buurt was van de Giza piramides. Bij deze aanslag zijn gewonden gevallen. Volg altijd de instructies van lokale autoriteiten op.

Piramides reisadvies Egypte

Criminaliteit 

De meeste criminaliteit in Egypte, zoals zakkenrollers, komen voor in de grote steden en op toeristische trekpleisters. De criminaliteit komt voort uit de verslechterde economie en armoede. Voorzorgsmaatregelen die u kunt nemen zijn:
 

  • Laat uw sieraden thuis in verband met verlies of diefstal;

  • Houd uw ogen altijd gericht op uw bezittingen;

  • Reis niet in de avond;

  • Vermijd sloppenwijken;

  • Ga na zonsondergang niet naar wijken waar geen buitenlanders komen;

  • Wees alert op straat, ga bij voorkeur niet alleen;

  • Draag waardevolle spullen en/of documenten onopvallend op uw lichaam;

  • Neem niet meer geld dan noodzakelijk is;

  • Laat documenten die u niet direct nodig heeft op een veilige plek achter (paspoort, vliegticket, etc.);

  • Bied geen weerstand bij beroving of overval, dit leidt alleen tot meer geweld.

Wegverkeer in de grote steden

In het verkeer van Egypte komen vaak dodelijke verkeersongevallen voor. Het verkeer is chaotisch en mensen houden zich niet aan de verkeersregels. Wees extra alert als u deelneemt aan het verkeer. Wanneer u niet gewend bent deel te nemen aan het verkeer, rij dan niet zelf. Vaak ontstaan er ook files en worden bestemmingen onbereikbaar, houd hier rekening mee als u bijvoorbeeld het vlucht moet halen.

Seksueel misbruik

Als westelijke vrouw kunt u slachtoffer worden van seksueel misbruik. Reis daarom niet alleen en reis met iemand die u vertrouwt.

Protesten

Ondanks inzet van politie en leger is er nog steeds sociale onrust. Protesten zijn vaak gewelddadig en er worden vaak (vuur)wapens meegenomen naar protesten. Politie en het leger gebruiken dikwijls traangas om de menigte te bedwingen en af te schikken. Houd er rekening mee dat het gas vaak ook de metrostations bereikt. Vermijd deze protesten als dat mogelijk is. Als u toch verzeild raakt in een protest, volg dan de instructies van de lokale autoriteiten op.

Belangrijke informatie voor vertrek

Naast het reisadvies en de veiligheidsrisico’s in Egypte is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de volgende informatie. Leest u het goed door wanneer u van plan bent naar Egypte te vliegen. 

Drugs

Op het bezit, gebruik of handel van drugs staan zware straffen. Neem het dus niet mee.

Foto’s of opnames

U kunt het land worden uitgezet of gearresteerd worden als u foto’s maakt van de volgende objecten of gebouwen:

  • Alle militaire objecten

  • Overheidsgebouwen

  • Protesten

  • Strategische objecten of plekken zoals het Suezkanaal of elektriciteitscentrales

Liefdesfraude - ‘bezness’

Gaat u naar toeristische trekpleisters als westerse vrouw? Dan kunt u slachtoffer worden van bezness. Dit houdt in dat mannen een relatie aangaan met een vrouw om geld of zelfs vragen voor een ondersteuning voor een visum. Mannen die zich hieraan schuldig maken zijn strafbaar. Ingaan op bezness kan zowel traumatische als ook financiële gevolgen hebben.

Mening over Egyptische overheid uiten

Wanneer u kritiek uit of uw mening geeft over Egypte, de president, de religie of de veiligheidsdiensten, kan u een gevangenisstraf opgelegd worden. Dit geldt ook voor uitingen op social media.

Seksuele geaardheid

Lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders en intersekse worden in Egypte niet geaccepteerd. Buitenlanders zijn hierdoor vaker uit het land gezet. Er worden ook steeds vaker veroordelingen en arrestaties gedaan.

Drones

Voor de invoer van een drone heeft u een invoervergunning nodig. De ambassade van Egypte in Den Haag kan u hierover meer informatie geven. Als u zonder invoervergunning een drone mee neemt (bezit of gebruikt) riskeert u een gevangenisstraf.

Regels voor veiligheid

Gaat u (sportieve) activiteiten ondernemen in Egypte? Zoals het huren van een motor, waterscooter of quad? Of gaat u een ballonvaart maken? Controleer altijd of het verhuurbedrijf erkend is en goed bekend staat. Er zijn in het verleden toeristen omgekomen die aan deze activiteiten deelnamen. Zorg ervoor dat u alleen aan activiteiten deelneemt van betrouwbare verhuurders en organisaties.

Noodnummers Egypte

Als u dringend hulp nodig heeft in Egypte bel dan met een van de volgende nummers:

  • Ambulance: 123

  • Politie: 122

  • Brandweer: 180

Sla de noodnummers op in uw telefoon zodat u direct kunt handelen in geval van nood. In geval van nood kunt u ook contact opnemen met de Nederlandse ambassade via het telefoonnummer +31 247 247 247 of twitter naar @247BZ. De ambassade is 24/7 bereikbaar. Tegen betaling van het lokale tarief kunt u in het buitenland bellen met het lokale nummer van de ambassade.

Uw eigen bereikbaarheid

Blijf altijd bereikbaar in crisissituaties. Laat uw contactgegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken en ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens - zoals uw verblijfadres in Egypte - achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Een visum voor Egypte aanvragen

Er zijn verschillende manieren waarop u een visum voor Egypte kunt aanvragen. Dit kan bijvoorbeeld via de Egyptische overheid of via een visumbureau. De visumspecialisten van E-visums.nl helpen u graag bij uw visumaanvraag voor Egypte. Door gebruik te maken van onze visumservice bent u verzekerd van een 24/7 Nederlandstalige klantenservice. Ook controleren wij uw aanvraag op juistheid en volledigheid. Bij eventuele fouten of onvolledigheden nemen wij contact met u op. Zo zorgen we samen voor een snelle en correcte visumaanvraag voor uw bezoek aan Egypte. Houdt er rekening mee dat uw paspoort bij aankomst in Egypte nog minimaal zes maanden geldig moet zijn. Lees voor vertrek het actuele reisadvies voor Egypte goed door zodat u niet voor verrassingen komt te staan bij aankomst.